Tocht op de Fox Glacier - Reisverslag uit Fox Glacier, Nieuw Zeeland van Evarien Hennie - WaarBenJij.nu Tocht op de Fox Glacier - Reisverslag uit Fox Glacier, Nieuw Zeeland van Evarien Hennie - WaarBenJij.nu

Tocht op de Fox Glacier

Door: Evarien en Hennie

Blijf op de hoogte en volg Evarien

26 Maart 2006 | Nieuw Zeeland, Fox Glacier

Het voordeel van N. Zeeland is dat alles is te regelen en vaak ook op het moment wanneer je dat zou willen. We komen 's avonds om 8 uur aan met de "atomic shuttle", een 16 persoonsbusje met aanhanger, krijgen een slaapplaats in een huis in het dorp en boeken voor de volgende ochtend nog even een gletsjertocht. Dat is een hele belevenis.

's Ochtends om 8.30 staan we met z'n vijven in de "boot room", om schoenen en kleding te passen, waarna we met een busje naar de gletsjer gaan. De gletsjer groeit 1 meter per dag, terwijl 90 - 95 cm smelt. Resultaat een groei van zo'n 5 - 10 cm per dag, wat met de global warming niet slecht is natuurlijk. Natalie is onze gids en legt ons uit dat deze onderneming niet zonder gevaar is. We lopen eerst een stuk door het regenwoud en moeten een stuk met rotsen oversteken, met een "afgrond" naast het pad. Gelukkig er hangt een kabel en we volgen natuurlijk de instructies van Natalie op om altijd met een hand de kabel vast te houden en vooral dicht bij elkaar te blijven. Avontuur kun je ook maken denken we en hobbelen relaxed omhoog.

Eenmaal aan de rand van de gletsjer binden we de crampons onder en krijgen instructie hoe te lopen. Lekker stampen met de benen van elkaar is het devies, zodat je vast in het ijs staat. Het gaat eerst wat onwennig, maar al gauw stappen we achter onze gids aan. Natalie maakt met een ouderwetse pikhouweel een pad voor ons en moet aan het einde van de dag aardig op zijn. Het grappige voor haar is ook dat het landschap er elke dag anders uit ziet en een route van gisteren, vandaag niet meer mogelijk kan zijn. We kijken in mooi blauwe spleten in het ijs en zien hoe afhankelijk van de helling van de valleien, het ijs scheurt. Het summum is de route door een tunneltje van ijs, waarbinnen de mooiste kleuren blauw te zien zijn. Voor thuis nog een foto met de houweel, hoewel geen slag geslagen. We lopen langs de voorkant van de gletsjer terug en ervaren hoe groot die muur van ijs is en wat de kracht ervan is wanneer je al de rotsen ziet die vooruit geschoven worden.

Om 3 uur 's middags zijn we weer terug in het dal en krijgen nog een certificaat mee. Hoewel ik dacht dat Sanquin heel ver weg was, moest ik toch wel even denken aan die stapel certificaten in mijn bureaula. Deze kan er vast nog wel bij.

De volgende ochtend vroeg fietsen we nog een keertje naar het Matheson Lake, waar je bij zonsopkomst prachtig de bergen Mt. Cook en Mt. Tasman ziet reflecteren. We volgen de bordjes naar Reflection Island en jawel hoor ze staan er mooi in te spiegelen. Alleen die eenden zorgen voor rimpeling op het water.

• 04 April 2006 - 09:36

EVELIEN:

HOI LUITJES,
    SORRY DAT IK HET NIET EERDER VERTELD HEB.
    LAAT JE DE KOP NIET GEK MAKEN DOOR DIE BEESTEN.

wat ECHT HELPT, aanrader van de Aeroguard family protection personal insect repellent lotion with sunscreen 30+ SPF
    71.4 g/L
    Pharmacies
    aeroguard.
    als sandflies je te pakken hebben gehad NIET KRABBEN.
    je krijgt er littekens van (witte vlekken op je bruine benen) Ik weet het , het JEUKT ALS EEN GEK.
    Sandflies PIESSEN op je, ze steken je niet.
    Veel wassen, douchen en afschrubben en VEEL AERO GUARD erop.
    WEER ERG GENOTEN VAN DE FOTO'S EN VERHALEN. HEERLIJK!!!!!!!!
    DIKKE x

• 04 April 2006 - 12:41

Anne En Jo:

Ben ik blij, dat we bij de gletsjertocht in Noorwegen aan mekaar vastzaten met touw en dat eenieder een pikhouweel in de hand had.
    Anders had ik dat niet gedurfd. Bij het zien van deze foto's komt dat zelfde gevoel van WAAUW, dat we toen hadden weer naar boven.

• 06 April 2006 - 10:54

Anneke En Wim:

Lieftallig reisduo,

Goede,leuke en herkenbare berichten van jullie. Minder leuk zijn de f...ing vrachtwagenchauffeurs en vliegen. Toen wij bij Fox Glacier waren, regende het te hard en mochten we met Dorien de Gletcher niet op.
    Zijn jullie 10 en 11 juni al terug i.v.m. een picknick in het Ilperveld (boot)? Zoenen, Anneke

• 09 April 2006 - 13:15

Ria Siemons:

Hallo Evarien,
    Wat een prachtige foto's. Om bij weg te dromen!
    Ik wist niet dat Nieuw Zeeland zo mooi was. Ik dacht: lijkt op Texel, ietsje groter (vanwege de schapen natuurlijk). Prachtig. Wat beleven jullie veel. Nog heel veel moois toegewenst

• 09 April 2006 - 18:49

Koen@veteranen.nl:

Weer genoten van jullie avonturen via verslag van 23 en 26/3. Gaan morgen weer de bekende weg naar W*heze. Hart.groet Aat